tiistai 9. lokakuuta 2012

19. Pori Murre, vai mikä se oli?!


Tiättekste, ku toi peuranpaisti pääs loppumaa, ni isoveli riäns hätii ja toi mul taas tämmäse isoluu. Ei se ehkä yht makosaa ol ku peuranpaisti, mut kyl se asijas ajjaa. Jossei mul ol muut puuhaa, ni mää tyästä sitä. Nii tarkota vaa, et jossemmää ol koisimas eli tuutimas eli tirsamaas. Tai jotai. Ni mää oo lurpsu kimpus.
 

 


 

Ja jottei ny kakki luulis et mää valla oo vaa kuarsannu, ni mää pane tähä al viäl pari lenkurakuvaa. Toine o siält louholt, mis me ain välis ollaa käyty. Se o mukavaa, ko mää saa juast iha vappaanas siäl äispä ja ispä kintuis. Mää mihinkää mee, vaik ne kui yrittäis usuttaa, et me ny kattoo mikä siäl o. Emmää, hui kauhistus, siäl vois ol vaik hirvee hirvi. Mitä mää sit tee, jos mää semmoseehe törmää, ossaaks kukkaa sannoo? No ajasit sen poijes, sanos varmaa joku. Millai mää se pois ajasi, kunnemmää muutenkaa uskal mittää?! No haukkusit sen pataluhaks, sanos toine. No joo, kyl mää se varmaa haukkuu ossaisi, mut sithä se kävis päälle ku yleine syyttäjä. Et mitä varte sää mua tollai haukut, mokomaki jänishousu! Joo, mun pualest saa hirveet ol iha rauhas, kunha jättää munki rauhaa.

 
 
Nii, ja tää toine kuvan kuvatus o sit otettu mee yhrelt aamulenkilt, iha vaa muistutuksen, et tälläil pimmeel aikaa kantsii käyttää jottai heijastavvaa tuatet. Ei muute, mut ettei ne autoilijat ajasis mee pääl, me ku ollaa nii piänii, ettei niitte silmä tahro muute erottaa meit tualt maapinna tasalt. Ja tairetaa me muutonki sulautuu toho maastoo ;) Nii ja äippä pyys sannoo, et emännil ja isännil kans. Meinaa ne heijastavat päälle! Ja lapsukaisil ehrottomasti kans!

 
 
Ja toi viimene kuvatus o sit iha muuto vaa. Äippä kuvas ko harakat oli pihas ettimäs sapuskaa. Eiks ookki monta somaa tipuu (lue: paistia) samas ryppääs. Maistuis varmaa sullekki ;)Turvallista alkanutta viikkoa!

T: Elli Elviira Eloveena

18 kommenttia:

 1. Kyl maar sää oot hiano likka! Tieräksä ett toi mun äippä on kans Porist. Käppäräst.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmää siit hianourest tiär, ko mu tarttis taas men trimmerii ;) Mitä, onks su äippäs Porist? Jaa Käppäräst, ny mun uteliaisuus heräs. Toivottavasti ei sentää Käppäräkankaalt jos tiät mitä täs tarkotetaa? Nii, emmää ol iha Porist, mut ko siit viärest, ni o toi Pori murre sit vähä tarttunu. Tainnu tarttuu joku muuki ;) Mut, et koskas su äippäs o Poris asunu, asukse kauanki? Jos saa ol utelias.

   Poista
  2. Juu, se o asunu siin Käppärätiällä sellase kentä viäres 60-luvull'. Sit se asunu Ulvilaski. Sen sukuu asuu siel vielki.

   Poista
  3. Nonni, täsä sitä ny sit ollaa. Me ollaa, Olli, sit melkee sukulaisii, ku su äippäs o asunu Poris ja munki äippä melkei Poris ;) On toi Ulvilaki äipäl tuttu paikka, se o joskus käyny siälki kaupoil. Jos niit sukulaisii kert asuu viälki näil nurkil, ni sithä meil saattais ol joskus mahrollist treffat ;) Meinaa jos ne hualii su mukaas, eikä jät "yksi" kottiis.

   Poista
  4. Kyl se olis magee joskus nährä.

   Poista
  5. Sanos muuta. Ilmottele ku tuut tännepäi...

   Poista
 2. Wau, jo on komee lurpsu sulla "Murre"! ;D

  Heijastinasiasta en vois olla enempää samoilla linjoilla! Täällä meilläpäin liikkuu paljon ihmisiä koirineen, joilla ei ole minkään valtakunnan heijastavia juttuja yllään, murrrrrkele sanon minä! :/ Eilen illalla viimeksi huomasin naisen mustan labbiksen kanssa vähän turhan täpärällä, kun olin autossa matkalla kaupppaan, hui!

  Turvallista viikkoa myös sinne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, komee on Murren lurpsu ;D

   Mää ja äippä huamattiinki toi sun labbiskommenttis siellä sun blogissa. Jotkut ihmiset ne vaa liikkuu henkens kaupal tuol pimeinä ja pimeil kaduilla. Ei oo kiva saada sykärii tommoste takii.

   Poista
 3. Murrekieli on hauskaa, mutta minun on jotenkin (tyhmä minä) vaikeempi lukee sitä kuin kirjakieltä. En ymmärrä Heli Laaksosen teksteistäkään tuon taivaallista. Oikeasti. Hänhän on kirjoitellut runoja Turun murteella ja kolumneja lehtiin ja niistä kolumneista minä en saa mitään selvää:( Murre puhuttuna on ihanaa, kirjoitettuna tälläisellä pölkkypäälle vaikeaa. No toi lukeminen on minulle harottavakatseiselle muutenkin vähän hitaampaa....Ja päätteelle kun kirjoittelee, niin tulee tahattomia kirjoitusvirheitä, vaikka kuinka yrittää niitä välttää. Terveisii teille sinne Poriin päin, Ellille koirasuukkoja:) M-L ja Ossi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murrekieli on hauskaa, mutta ymmärrän kyllä että se voi tuottaa vaikeuksia. Itsellekin joku toinen murre voi olla huomattavasti vaikeampaa. Täällä meilläpäin on sellaisia murrekirjoittajia kuin Gröönruuska ja Elina Wallin. Eka taitaa olla nimimerkillä kirjoittava. Tykkään lukea molempien pakinoita lehtien sivuilta. Joskus murreteksti kyllä avautuu paremmin kun sen lukee ääneen, eli pyydäppä jotain "parempisilmäistä" lukemaan ääneen sulle toi Ellin teksti, josko sitten aukenisi paremmin ;)

   Elli kirjoitteli murteella Vuodatuksenkin sivuille aina silloin tällöin. Viime murrepostatuksesta taitaakin jo olla aikaa ja ajattelin antaa sillekin välillä suunvuoron ;)
   Kiitos terveisistä, suukot annettu ;) Pusuja myös ihanalle Ossi-herralle!

   PS. Tuleehan niitä luki- ja kirjoitusvirheitä itsekullekin ;)

   Poista
 4. Mahtava luu sulla, tyttö!:) Ja ihan oikeessa oot siinä, ettei mitään hirveitä lähetä mettiin jahtaamaan. Hui, tiiä mitä ne mäyryläiselle tekisivät!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi isoveli ain välil keksii raahat mul noit koimioit lurpsui. Siin me ollaa sit kyl iha samiksii, et mittää hirvityksii me ei alet mettäst hakkee. Piste. Iha valla purauttaa mokomaki ajatus ;)

   Poista
 5. Nyt oon kyl vähä kade tosta luusta - ei mulle tollasia anneta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahus, sun tarttee ny kyl tehrä protesti. Pakkoha sunki o semmone saar, kaikkie mee koirie tarttee! Jos sul o veli taik sisko, ni komen sitä taik viime käres äippääs ostamaa sul tommone isolurpsu. Nih!!! ;)

   Poista
 6. Meilkin on heijastimet, ku tääl maalla ei oo ees katuvaloja. Hyvä ku muistutit hyvästä asiasta!

  Kunnon lurpsun veljes on sulle hankkinnu. Näkee kui paljon se susta tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teil ei oo olleskaa katuvaloi? Meil o sentää lähes joka paikas katuvalot. Ja sin miseioo, ni sin ei men. Piste. Juu oikee hyvä pojat, et käytätte heijastimmii. Te ootte kyl nii fiksui, et' mää oikee huakase ihastuksest.
   Juu, velipojat o best. Kyl ne tykkää must molemmat, ja mää niist. Määhä suarastaa lakasta niit :)

   Poista

Kiitos kommentista!
Kommenttisi näkyy hieman viiveellä, sillä takistan ne ennen julkaisua.