Leivontanurkka

18.3.2013
MOKKAPALAT
(Maailaman parhaat)

*Aikku* oli taannoin tehnyt mokkapaloja, ja silloin olin juuri itsekin tehnyt, mutta vielä vanhalla reseptilläni, joka kulkee suklaa-Aleksanterit -nimellä. Jostain syystä mokkapalat katosivat äkkiä jonnekkin (lue: parempiin suihin), ja ajattelin tehdä uuden satsin Aikun ohjeen mukaan, mutta sitten löysinkin jostain tämän maailman parhaan mokkapalojen reseptin. Ja voin kyllä sanoa, että vaikka vanhalla perinteiselläkin reseptilläni olen saanut onnistumaan, niin tää on kyllä ihan huippuhyvä, sanoisinko peräti mehukas pohja! Tuon päälisen tein oman vanhan ohjeeni mukaan, mutta tässä teille kuitenkin tuon reseptin mukainen ohje siihenkin. Ja arvatkaas mitä? Teinpäs taas pohjan kaksinkertaisena ;) Tuli kyllä aika pullea, ehkä 1,5 kertaisena riittäisi tuohon mun uunipellille, joka taitaa olla hieman normaalia suurempi, kun hellakin on edellistä suurempi, lienisköhän 60 cm. Täytyy joskus mitata tuon uunipellin koko.


Pohja:
5dl sokeria
5dl jauhoja
2tl vaniljasokeria
1 1/2 tl soodaa

1tl suolaa
2 1/2dl vettä
200g margariinia
3-4rkl kaakaojauhetta

1dl piimää( tai maustamatonta jogurttia, maitoa tai vahvaa kahvia)
2 kananmunaa

Sekoita kuivat aineet keskenään (sokeri, jauhot, vaniljasokeri ja sooda). Kiehauta margariini, vesi, kaakaojauhe ja suola- seos. Yhdistä jauhoseos ja kaakaoseos. Lisää tämän jälkeen joukkoon 1dl piimää ja kun taikina on tarpeeksi jäähtynyt sekoita joukkoon kananmunat. Levitä uunipellille ja paista 200 asteessa 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja kuorruta sen jälkeen. Ja itse tosiaan laitoin pohjaan piimää.

Kuorrute:
100g margariinia
2rkl maitoa
1 rkl kaakaojauhetta
tomusokeria

Kiehauta aineet ja lisää sen jälkeen joukkoon tomusokeria kunnes kuorrute on sopivan vahvuista levitettäväksi piirakan päälle.




5.3.2013
PERSIKKAPIIRAKKA

Annamarin blogista joskus bongasin *tämän* persikkapiirakan ohjeen. Hän tosin oli tehnyt sen valmiille muropohjalle. Itse yleensä onnistun pilaamaan nämä valmispohjaiset piiraat, en tiedä miksi. Siksi etsinkin aikoinani kuumeisesti murotaikinapohjaa ja jostain netin sopukoista löysin tällaisen:

KAURAMUROTAIKINA



150 g  margariinia
1 dl     sokeria
1         kananmuna
2,5 dl  vehnäjauhoja
1 dl     kaurahiutaleita


Mutta koska tuo on mun tarpeisiin aivan olemattoman kokoinen, sillä pidän paksupohjaisista piiraista ja sitä pitää olla vähintään uunipellillinen, teen sen yleensä 4-kertaisena. Ja pienempäänkin, pyöreään vuokaan teen sen kaksinkertaisena. Tällä kertaa käytin neljän viljan hiutaleita kaurahiutaleiden sijaan. Tässä vielä suurennos uunipellille sopivaksi:


600 g  margariinia
4 dl     sokeria
4         kananmuna
10 dl  vehnäjauhoja
4 dl     kaurahiutaleita

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. No mulla harvoin on rasva pehmeämässä, joten pehmittelen sitä varovasti mikrossa. Lisää kananmunat huolellisesti vatkaten. Lisää kuivat aineet ja pyöräytä taikinaksi. Vinkki: mausta vaniljasokerilla, kaakaojauheella tai sokerilla. Levitä taikina pellille, voidellun leivinpaperin päälle. Itse yleensä levitän pullasudilla ruokaöljyä paperille.

TÄYTE


- 1 iso tölkki säilykepersikoita
- 500 g maitorahkaa
- 1,5 dl kermaa
- 1 kananmuna
- 1 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 rkl sitruunamehua


Leikkaa persikat siivuiksi ja levitä ne muropohjan päälle. Sekoita kulhossa rahka, kerma, kananmuna, sokeri, vaniljasokeri ja (sitruuna-) appelsiinimehu.


Kaada seos persikoiden päälle. Paista piirasta 200 asteessa, uunin keskitasolla n. 30 - 40 min, kunnes rahkaseos on hyytynyt kunnolla ja pinta on saanut vähän väriä.  Mulla ei sattunut olemaan sitruunaa, laitoin appelsiinia sen sijaan. Ekalla kerralla kun tein tätä lipsahti joukkoon koko appelsiinin mehu, taisi kermaakin mennä koko 2 dl:n tölk. Eipä tuo kuitenkaan tuntunut haittaavan, vaikka seos minusta tuntuikin kovin löysältä. Päinvastoin piiraasta tuli erinomaista, ja tein myöhemminkin samanlailla :)





2.1.2013
SUKLAAKEKSIT (Chokolate cookies)


Tiedättekö ne subin (subway) ihanat suklaakeksit. Mä aina haikailen niiden perään, mutta nyt taisin löytää ohjeen jolla saa miltei samanlaisia. Jos ei pidä ihan näin makeasta voi varmaankin sokerin määrää hiukan vähentää. Ensi kerralla varmaan vähennänkin. Ohje löytyy mm. Herkuttelu sallittu - gluteeniton keittokirja (Jokinen, Kekkonen, Voitila) tai Hapanleivästä sacherkakkuun - gluteenittomia leivonnaisia (Jokinen, Kekkonen). Tällä kertaa tein ihan tavallisista jauhoista, nehän voi vaihtaa ihan suoraan: 1 dl glut. jauhoja = 1 dl vehnäjauhoja.


125 g margariinia
1 dl    sokeria
1 dl    fariinisokeria
1        muna
170 g suklaata karkeaksi rouhittuna
1 tl     vaniljasokeria
1/2 tl  soodaa
ripaus suolaa
3 dl    gluteenittomia jauhoja
   (tai vehnäjauhoja)

Vatkaa margariini, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi.
Lisää muna vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Nostele taikinanokareita leivinpaperin päälle pellille.
Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 min. (omassa uunissani tuli 6 minuutissa valmista)


Tuosta suklaan sevotuksesta ei ohjeessa ollut mitään tarkempaa, joten kai se lasketaan kuiviksi aineiksi. Itse laitoin ensin suurimman osan jauhoja, sitten suklaamurut ja sitten vielä loput jauhot. Taikina on melko löysää ja kahden lusikan avulla tosiaan nostelin niitä nokareita sinne pellille. Subillahan on muistaakseni ainakin kolmenlaisia keksejä ja nää vastaa niitä vaaleita, missä on suklaahippuja. Kokeilla voi myös muita versioita. Tummia saa kun lisää kaakaojauhetta (ei sokeroitua) taikinaan ja olisko ne M&M:sejä rouhittuna, ne yhdet. Suklaahiput oli säilyneet kokonaisina, eivät siis sulaneet tuossa ajassa ainakaan.


AURAJUUSTOKEKSIT


Ainahan noita makean puolen pipariohjeita löytää, mutta harvemmin on tarjolla suolaisen puoleisia keksejä. Äidiltäni olen saanut ohjeen tavallisiin juustokekseihin, jotka ovatkin olleet herkullisia. Mutta tässä eräänä päivänä taisin törmätä vielä herkullisempiin juustokekseihin, nimittäin sinihomejuustosta tehtyihin. Niitähän piti kokeilla heti ja veivät kielen mennessään.




180 g aurajuustoa
180 g voita
3 rkl kuohukermaa
1 keltuainen
3 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki keskenään. Taikinasta tehdään tanko ja leikataan puolentoista sentin siivuja.
Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.


Itsellä ei sattunut olemaan voita, vaihdoin suosista margariiniin ja kermakin vaihtui rasvattomaan maitoon, myös jauhot vaihdoin gluteenittomiin. Ihan hyviä tuli näilläkin ainesosilla. Ohjeesta poiketen leikkasin tangon palasiin ja pyörittelin palat käsissäni ja painoin littanaksi.
Alkuperäinen ohje löytyy *täältä*

29.12.2012
Vuosikausia olen haaveillut yleiskoneesta, tänä jouluna sen vihdoin sain. Olivat kotijoukot laittaneet viisaat päänsä (ja rahansa) yhteen, ja tässä tulos, OBH Nordica Hercules Chilli:

Ensimmäiset sämpylät tulossa.
Sämpylänvääntökone tästä siis varmaan suurimmaksi osaksi tulee, toki tällä voi muitakin leipomuksia tehdä. Lisäksi sain koneeseen sopivan lasikannu-tehosekoittimen, joka näkyy (huonosti) tuossa yläoikealla. Ehkä joskus hommaamme tähän lihamyllyn ja raastinosan.

Jouluaaton maltoin vielä mieleni, mutta jo joulupäivänä oli pakko päästä testaamaan ja teinkin ekaksi gluteenittomia kaurasämpylöitä Finaxin valmiista kaurajauhoseoksesta. Purkin kyljessä on valmistusohje yhdelle leivälle, itse tein lähes koko paketin kerralla niin, että jätin jauhoista desin laittamatta ja vähensin puoli desiä veden määrästä. Oli pakko, kun koneessa voi leipoa vain 1 1/2 kg:n taikinoita, ja nuo määrät hiukan ylitti sen. En uskaltanut ottaa riskiä, että uusi kone hajoaa heti ylibuukkauksen takia. Hyviä kuulemma tuli.

Mitään muuta ei tarvi lisätä kuin vettä.


Purkin kyljestä löytyy resepti. Klikkaa kuvaa.
Pinnalla pellavansiemeniä.
Gluteenittomassa leivonnassa pitää olla tarkkana puhtauden kanssa. Minkäännäköistä kontaminaatiota ei saa syntyä muiden jauhojen kanssa. Koneen osat pitää pestä huolellisesti, etenkin jos teet välillä gluteenipitoisia leivonnaisia. Itse pesen myös uunipellit ennen gluteenitonta leivontaa ja laitan puhtaat leivinpaperit, kun muuten voin käyttää samoja papereita useampaan kertaan. Tai ainakin ne g-paperit pitää säilyttää eri paikassa. Nämä gluteenittomat sämpylät pyörittelen käsissäni ja nostan pellille, kun muussa leivonnassa minulla on leivonta-alusta käytössä. Jos leivot sekä gluteenittomia, että gluteenipitoisia, tee gluteenittomat ensin (jauhopöly > kontaminaatio). Lisää tietoa löytyy *Keliakialiiton sivuilta* kohdasta gluteeniton elämä. Erityisesti *täältä* löytyy vielä nuo ohjeet liiton määrittelemänä.

No ei riittänyt, että pojalle tein, tein vielä muullekin porukalle. Ensimmäinen satsi itselle vähän epäonnistui, kun lisäsin jauhot liian hätäseen, enkä pyörittänyt konetta varmaan tarpeeksi. Lisäksi laitoin ohjeen mukaan siirappia, mikä oli hyihyi, eli olivat liian makeita sämpylöiksi. Sitten tein näitä aamiaissämpylöitä, joissa taikina tehdään illalla valmiiksi, nostatetaan hitaasti kylmässä ja leivotaan sitten aamulla. Nää oli tositosi herkullisia. Eli tässä vielä ohje niihin:

AAMIAISSÄMPYLÄT

noin 12 kpl
3dlmaitoa, piimää tai vettä
15ghiivaa (⅓ pkt)
1tlsuolaa
1rklsiirappia
2rklpullomargariinia tai rypsiöljyä
6-7dlSämpyläjauhoseosta
TAI
4-5dlVehnäjauhoja + 1½dl Kaurahiutaleita + 1½ dl Ruishiutaleita

Tee taikina illalla valmiiksi: Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Hiivaa tarvitaan normaaliin leivontaan nähden hieman vähemmän. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella kylmä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä yöksi jääkaappiin.
Aamulla: Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettynä vajaa puoli tuntia. Ota sämpyläpelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.
Resepti: *Arja Savela, Myllyn Paras Oy*
Klikkaa linkkiä tähtien välissä, niin pääset alkuperäiseen ohjeeseen.

Itse tein tuon taikinan kaksinkertaisena, enkä laittanut siirappia ollenkaan. Niitä tuli 16 kpl. Tänään tein vielä uudelleen näitä sämpylöitä, mutta lämpimään nesteeseen ja annoin kohota reilusti. Aivan yhtä hyviä tuli. Tässä vielä kuvia todisteeksi ;)



Ai niin, en siis voidellut sämpylöitä millään, vaan laitoin ne uuniin "kuiviltaan". Uunin pohjalle laitoin pienen kulhon jossa oli puolillaan vettä. Niiden kannattaa antaa myös jähtyä ilman leivinliinaa. Tuli mukava rapsakka pinta.

 Tänne saattaa jatkossakin tulla joskus, silloin tällöin resepti. Mikäli Hercules ja minä vain niin suodaan ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Kommenttisi näkyy hieman viiveellä, sillä takistan ne ennen julkaisua.