sunnuntai 4. lokakuuta 2015

86. Pualukkamettäl

Pari-kol viikkoo sitte me oltii äipä ja iskä kaa pualukoit noukkimas. Oikee usseemma kerra. Miltei kuus ämpärillist ne niit noukki kaikkiastas. Mää noukei vaa suaraa suuhuni. "Mitä mää tee tämmösel määräl pualukoit" pohteeras äippä. No kyl se sit survo niist osan, osan se keitti mehuks ja loput pussitti pakkaseen. Et mee pakkane o ny sit aikas täyn. Nii täyn ettei sin mahru kunnol eres minkää sorti lurpsu. Pöh, ei niit lurpsui ny sin tartte tunkee, antais suaraa mu käsittelyy vaa. Sillai se onkelma ratkee.

Täsä me ollaa lährös sin pualukkamättäil.
Ne o tos iha mutka takan.
Ei sunkas vaa kukkaa ol käyny piffaamas mu pualukoitani?
Ny tarttee kyl men tarkemmi tarkastaa tää tilanne!
Tos niit ny o, näätteks te? Pualukoita!
No, kattokaa ny itte. Tommoset määrät, pitkät pätkät!
Porukat oli iha tohkeisas: "Ei oo enne täälpäi tommosii määrii näkynykkää"
Täs mää niit sit mutusta!
Välil tarttee pitää hualt, ettei porukat mee liia kauas. Ettei ne eksy. Et' täsä mää tarkkaile iskä menemisii. Se ei muuta nähnykkää, ku noit pualukoit. Ja o muute supernopee noukkija, noukkii ämpärillise siin ko äippä pual ämpärillistä.
Kotimatkal autos mää sit kerkesi huiliiki vähä. Oli se sevvertta rankkaa puuhaa toi pualukointi!
Et semmosii kivoi pualukkareissui meil täs o ollu, ootteko muut käynee pualukas tai vaik mustikas? Taik jottai muit marjoi noukkimas mettäs?

T: Elli Elviira Eloveena "Elmeri"

PS: Äippä päivitti vihroinki tota toistaki plokiis. Siäl o ny kuvii jostai valokuvakurssilt miltei vuare takaa. Käykää kurkkaamas *tääl*. 

8 kommenttia:

 1. Sulla onkin toi marjastus hyvin tassuissas, pidät sakin kasassa ja ehdit poimiakin siinä sivussa. Tietenkin omaan suuhun, mitä sitä turhaan pakastimen kautta niitä kierrättäis. Meidän puolukat on hankittu kukkakauppiaalta, jonka mies on nopsa ja siisti poimija. Meidän pikkumetsässä ei ole näkyny mitään poimittavaa, joko marjat on sieltä kerätty tai sitten metsikkö on niin pieni, ettei sinne marjoja mahdu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, täs asias mää en ookkaa mikkää eilise teere poika. Onneks toi porukka pysy suhteellise hyvi kasas, et' ei ny mitää hirmusii hukkaantumisii ollu kellää. Kato mul o jo kokemust tämmösist hommist.

   No sil tee kukkakauppiaa miähel o sit varmaa yht noppeet kädet, ku mee iskälki. Tol marjamääräl, mitä tual oli, noi noukki kaks ämpärillist suunnilles tunnis. Joist iskä suurimma osa. Perkaamises meni enempi aikaa ko noukkimises.

   Harmi ettessää ol päässy toho marjoje noukkimise makuu, se o nii mukavaa hommaa, ko saa vaa maat mahallas mättääl ja napsii ympäriltäs marjoi. Ja sit ko siit kohrast loppuu, ni siirtyy vaa seuraaval mättääl ja sama peli jatkuu. Voi ol, et se tee mettä o nii piäni, et' sen o mettä elukat kerenny tyhjentää marjoist.

   Poista
 2. Voi ihme, mikä määrä puolukoita kasvaa joissain paikoissa. Minä tilasin "muutaman" litran yhdeltä kutojakaverilta, kun niitten maalla kasvaa kanssa hurjat määrät puolukoita. En mää noin isolle määrälle enää keksisi käyttöä. Yhden ämpärin saattaisin ehkä käyttää:) Taidat olla nopea poimija. Sitten tietty, jos puolukkaa on jossain, niin sitähän riittää. Näin viime vuonna kuvan semmoisista jättimättäistä, joista se minun maton kutoja kaveri oli poiminut. Kyllä riitti puolukkaa:) Hyvä marjahan se on.

  Hyvä, että sinä poimit marjoja, kun kirjoitetaan, että 90% jää sienistä ja marjoista metsiin. Ei taida auttaa, vaikka käy thaimaalaisetkin poimimassa. Menee sentään sitten taas osa hyötykäyttöön. Terkut Ossilasta ja Ellille pusut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ikinä nähnyt tuollaisia puolukkamääriä. Ihan pieneltä alalta poimittiin nuo kaikki ämpärilliset, ei paljoa tarvinnut etsiä eikä kävellä. Mä oon nyt tehnyt puolukkarahkaa, smoothien joukkon heitän puolukoita ja nyt viimeks leivoin puolukkamuffineita. Puuroonkin tulee usein nakattua niitä. Mehuna en oikein osaa käyttää, mutta pakotan itseni juomaan lämmintä puolukkamehua, jos flunssa puskee päälle. Tässä on koko talvi aikaa tyhjentää varastoa, ja luulenpa että ne säilyvät vielä pitkälle ensi syksyynkin (no saattaahan se vitamiiniteho kyllä heiketä pitkässä säilytyksessä).

   Valitettavasti äitini ja anoppini olivat ehtineet ostaa puolukkansa, olisimme varmasti noukkineet heillekin.

   Itse en ole innokas noukkija ja yritin viimeiseen asti vältellä marjastusta, mutta mieheni raahasi minut metsään puoliväkisin ;) Ja kun päästiin paikalle, niin eihän se sitten enää ollut mikään ongelma noukkia niitä, hyvä mieli oli kun tuli lähdettyä.
   On tosiaan harmi, että niin paljon jää marjaa metsään. Toisaalta kait ne ainakin joillekin metsän eläimillekin kelpaavat. Juu, meitä ei ainakaan haitanneet mitkään thaimaalaiset, saatiin ihan rauhassa omin nokkinemme noukkia. No poika ja morsmaikkunsa olivat kyllä meidän kanssa ainakin yhdellä kertaa.
   Terkkuja Ossilaan ja muiskuja Ossille!

   Poista
 3. Kyllä on sulla hommat hallinnassa :) Näkkyy että oot ennennii tuota tehnnä. Mahottoman jootusija on teellä nuo marjojen kerreejät. Meellä ee tuo naesimmeenen siinä aejjassa ies mehtään piäsis, suati kerrees :)
  Siitä voet sittä piätellä että marjassa ee oo kääty. Huonojalakanen immeenen ja ne hirvikärpäset on semmonen paketti että ee voe riskijä ottoo :D
  Vuan on sulla ollunna kova homma pittee tuo kerruusakki kasassa. Ee ihme jos on kotjmatkalla uuvuttanna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, homma hanskas ja hanska taskus ;) Iskä on kova keräileen, mut äippää joutuu vähä potkii persuuksille. Täytyy kyl myöntää, et' tuosta ajasta o kaikki ylimääräset karsittu pois, mm. auto- ja kävelymatkat. Meijänki äipäl hankki takakoipi prenkata, mut' kyl se kummiski yritti niit pualamarjoi noukkii. Se o semmone räpeltäjä, et pualet varmaa putos maaha. Iskä meil se varsinainen noukkija o, se o kuulemma jo poikosen noukkinu niit melkoset määrät. Hirvikärpäset ei ollu täl kertaa riesan, vaik se oliki äipän pahimpii pelkoja, et' sempualest meni hyvi.
   Kohtuuhyvi pysy porukka kasas, mitä ny hiukka tartti pitää silmäl, mut kyl se silti aika uuvuttavaa oli. Takapenkil oli hyvä tirsottaa kotimatkal. PS. Puolukat oli kyl herkullisii.

   Poista
 4. Ei olla käyty isommin pualukassa, mut meijän miälestä sä oot nätti ku pualukka, Elli. Muiskuja sulle, murunen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantsis käyr vaa, pojat. On ne pualukat vaa sevvert makosii. Oih, tattis kehuist. Pualukat o nimittäis yht nättei ko makosiiki, et' mää ota tän suuremmaluaka kohteliaisuuten. Muiskusii teillekki, pojat!

   Poista

Kiitos kommentista!
Kommenttisi näkyy hieman viiveellä, sillä takistan ne ennen julkaisua.