torstai 18. huhtikuuta 2013

45. Kuka hallitsee painonsa?

Varoitus: Nyt tuleekin sitten pitkähkö ja ehkä tylsäkin postatus. Ne lukee jotka jaksaa ja kiinnostaa ;)

*Marja-Leenan* ja *Annamarin* blogeissa on ollut mielenkiintoisia bloggauksia koirien ylipainosta. Heidän mietteisiinsä aiheesta pääset klikkaamalla heidän nimiään tähtien välissä. Mulla on yleensä muulloinkin noi linkit tuolla tähtien välissä. Ja siis ajattelinpa nyt minäkin kertoa meidän kantilta tästä aiheesta, sillä se on mietityttänyt mua jo pidempään.Juu, eli täälläkin on bulleutta havaittavissa niin koirassa kuin emännässäkin. En oo aiemmin yhtään katsonut mitä Ellin *NEUkkupötkö* sisältää, hei, siinä on 26,9 % rasvaa. Siis herranjestas. Mikä ihme mua vaivaa, etten oo aiemmin tuota tuoteselostetta noin tarkkaan tutkinut. Siis oonhan mä ne ainesosat lukenut, mutta noi eri aineiden prosenttimäärät on jäänyt huomioimatta. Nyt taitaa tytsillä olla viimeiset NEUkkupötköt menossa. Onneks kuitenkin tuo papanapuoli on vähän paremmassa kunnossa; Ellillä on menossa Planet Petin Sensitive & Senior Dogs -murot. Rasvaprosentti on niissä 10%. En tiedä onko sekään riittävän alhainen, mutta on jo selvästi pienempi kuin tuo lähes 27. Ellihän ei nyt vielä mikään seniori ole (alle 3v), mutta tuon herkkävatsaisuuden takia niitä oon sille ostanut. Muita ainesosia siinä on esim. tuhka 7% ja fosfori 1,2%. Osaakohan joku kertoa mitä ne tarkoittaa? Muistelen, että Kapun sairastuessa ell noista jotain jutteli ja sellainen on jäänyt mieleen kuin hehkutusjäännös. Se piti olla mahdollisimman pieni, eli se oli jotain haitallista. Eli siis onko noi tuhka ja fosfori kans? Tuo tuhkaprosentti on mielestäni melko suuri, vai onko?


Ja jos sitten ajatellaan muitakin kuin selkäsairauksia ylipainoisella koiralla, niin ensimmäisenä tulee mieleen haimatulehdus, joka voipi olla seurausta liian rasvaisesta ruokavaliosta. Mm. blogikamut *Mauri*, *Paavo* ja *Tiitu* ovat kärsineet tästä sairaudesta, tosin voihan heillä olla siihen joku muukin syy kuin rasva. Kaikki mäykkyjä, eivätkä tosiaan tuollaisia punkeroita kuin meidän neiti. Ja varmasti on muitakin sairauksia. Nivelvaivojakin tuollaiselle tulee varmaan herkemmin kuin normipainoiselle. Niin ja se Ellin paino sitten. En ihan juuri ole punninnut Elliä, mutta viimeksi M-L:n blogiin kommentoidessa paino oli 9,7 kg:n luokkaa. Meidän talviset n.1-2 km:n pikkulenkit on vaihtuneet 2-5 km:n lenkeiksi, useimmiten kuitenkin n.3,5 km. En usko että tällä on kuitenkaan ollut vaikutusta tytyn painoon alentavasti, jotenkin se vaan näyttää samanlaiselta kuin ennenkin. Hitsi, pitäis punnita useammin, mutta siihen hommaan tarttis aina kinua poikaa, hän kun on kevyempi mäykyn kanssa vaa'alle.


Eli nyt sitten katsotaan onko tuolla NEU:n jättämisellä ruokavaliosta pois minkäänlaisia vaikutuksia Ellin painoon, vai kiikastaako asia jostain muusta. Kun niitä lenkkejäkin siis on alettu pidentää (ainakin kerran päivässä pitkä lenkki + lyhkäset päälle).


-Hehheh. Mikä kuvakulma, mikä masu! ;)
-Kattos ny vaa, mamma, ittees!
Emännällä puolestaan on kertymiä vaikka muille jakaa, sen enempää en niistä tälläkään kerralla ole valmis puhumaan. Sen sijaan voisin mainita katsovani suurinta pudottajaa, joka tulee AVA-kanavalta. Katsooko teistä lukijoista kukaan sitä ohjelmaa? Samaistun jollain tavalla näihin ihmisiin, sillä he taistelevat saman ongelman kanssa kuin minäkin. Ihan joka jaksoa en kuitenkaan aina muista katsoa, ja sitten onkin miettimistä, että kukahan heistä putosi pois. Ohjelmahan on tyypillisesti amerikkalaiseen tapaan itseään toistava, mikä siinä on ärsyttävä piirre. Miksi esim. punnituksissa näytetään jotain hlöä vaa'alla ja juuri kun luvun pitäisi näkyä, aletaan homma uusiksi. Ja taas ennenkuin lukema näytetään tulee mainoskatko. Tosi ärsyttävää. Mutta siitä huolimatta tykkään sitä katsoa. Viime kaudellahan voitti se ruskeapaitainen mies, ja todella hyvin hän laihtukin. Oli tosi upeaa kun iso mies laihtuu normimittoihin. Tämän nyt menossa olevan kauden voittajankin tiedän. En voinut uteliaisuudelleni mitään, vaan pakko oli käydä kurkkaamassa, sillä nää suomessa esitettävät jaksot on perässä USA:n jaksoja, eli voittaja löytyy jo netistä. Yllättävä voittaja! Joku henkilö aina näissä ohjelmissa ärsyttää ja mua ärsytti se punaisen joukkueen nainen. Ihme valitusta ja ryttyilyä valmentajalleen, ja toiselle joukkueelle (en sano etteikö näissäkin vikaa ollut). Olin tyytyväinen, kun hän eilen putosi suoraan pois (+1kg), ilman äänestystä. Kyllä hän sitten oli pärjännyt kotonaankin. Mutta kunpa itselläkin olisi voimia taistella tuon painonhallinnan kanssa, ei kuitenkaan noin rajusti, mutta silleen rauhallisesti.
Vastaus vielä otsikon kysymykseen (lasten leikkilorun "kuka pelkää mustaa miestä" mukaan):
En miinäää ainakaan!

PS. Tässä saattaa nyt tulla päivityksiin pitkähkö tauko, tai luultavasti ainakin harvenee. Mulla alkaa yks parin kuukauden mittainen proggis, enkä oo varma ehdinkö/jaksanko tänne päivitellä mitään. En välttämättä myöskään ehdi/jaksa kommentoida teidän ihania blogejanne. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö joskus ehtisi niitä kurkkia ;) Ja voipi olla että energiatasoni pysyykin yllä ja jaksan jatkaa kirjoittelua, se jää nähtäväksi.
Toisessa blogissani, *Pidipompidissa*, on yksi bloggaus ajastettuna lauantaille ja jos saan kuvatuksi noita tekeleitä, yritän nekin ajastaa sinne kevään iloksi :)

27 kommenttia:

 1. Hei!

  Tuo NEU:han on oikeastaan kosteaa "nappularuokaa". Eli jos syötät sitä nappuloitten kera, annat koiralle kahta aikalailla toisiaan vastaavaa tuotetta, joista toisessa vaan on vesi mukana :-)

  Koiraeläin on luonnostaan rasvankäyttäjä. Rasvalla koira käy ja kukkuu. Sen sijaan hiilihydraatteja koira ei oikeastaan tarvitse ollenkaan. Nappularuokinta perustuu hiilihydraateille, koska ne ovat halpoja.

  Itse lähtisin miettimään Ellin linjoja siltä kantilta, että vähentäisin hiilareita lisäämällä nappuloihin reilusti lihaa, 50/50-malliin. Liha saa olla rasvaista. Muutoin tiedossa saattaa hyvinkin olla iho-ja/tai anturaongelmia.

  Itselläni on hyviä kokemuksia leikattujen narttujen painonhallinnasta ilman turhia hiilareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, mä oon siis ollut päätelmissäni hakoteillä. Siis tarkoitatko raakaruokintaa? Elli on kyllä silloin tällöin saanut häränhäntää, mutta oon huomannut sen vatsan menevän silloin sekaisin. Ilmeisesti silloin kun antaa raakaa lihaa/luita, ei saisi antaa nappuloita, se kai pistää vatsan seekaisin. Olen tuota raakaruokintaa miettinyt jonkin verran, mutta oon sen veran laiska, etten ole jaksanut siitä nähdä vaivaa, varsinkaan kun mies ei siihen erityisemmin kannusta. Pahus. Syy saattaa kyllä osin löytyä matemaattisissa taidoissani, en oo kovin hyvä laskemaan ja suunnittelemaan päivän ruokavaliota koiralle (saatikka itsellinikään).

   Toi rasva kuitenkin mietityttää mua just tuon mainitsemani haimatulehduksen takia. En haluaisi (ei kai kukaan?) koiralleni moista vaivaa, jos vain pystyn sen jotenkin välttämään. Myös se, että pitääkö koiralle antaa jotain vitamiinia tms. vai saako se ne ruoasta, on mietityttänyt. Joskus lorautan kalaöljyä, mutta se ei ole jatkuvasti "listalla". Ehkä pitäisi.

   Niin ja ne Ellin anturat on olleet kunnossa, iho-ongelmia sillä oli viime syksynä. Luulen niiden johtuneen sateisista keleistä, kun aina lenkillä kastui ja kurastui. Pesin vaan kerran päivässä, muina kertoina pyhkesin vaan masun ja tassut. Eikä aina ehtinyt kuivua kunnolla ennen seuraavaa lenkkiä. Nyt on iho kunnossa.

   Kiitos kommentistasi, se antoi ajattelemisen aihetta :)

   Poista
 2. Hei taas :-)

  Käypä lukemassa Katiskasta " Ruokinnan GI-voimat" ja "Kuivamuonatko syyllisiä diabetekseen"

  Itselläni on ollut haimatulehduskoira ja nykyään olen sitä mieltä että lajinmukainen ruokinta suojaa parhaiten myös kyseiseltä sairaudelta.

  VastaaPoista
 3. Kiitti vinkistä, sivusto oli mulle uusi tuttavuus. Täytyypä paneutua tarkemmin ko. sivustoon, kunhan vaan ehtisin. Onko tietoa kuka tai mikä taho sitä ylläpitää? Onko se joku "virallinen taho" vai jonkun tietyn rodun omistajan alkuunpanema sivusto? Nuo jutut luin, ja sen tuosta valeraskaudesta, että se tulisi väistämättä kaikille nartuille juoksujen jälkeen. Tätä en kuitenkaan allekirjoita, vaikka Ellillä niin on pari kertaa ollutkin. Mutta esim. äitini lapinkoira ei ole vissiin ikinä kärsinyt valeraskaudesta. Eli en oo ihan varma tuon sivuston luotettavuudesta. En kuitenkaan sitä tyrmääkään, kun en tosiaan ole vielä siihen sen paremmin tutustunut.

  VastaaPoista
 4. Koirien ruokinnasta saisi varmaan kanssa aikaan mahtavia riitoja, jos haluaisi. Olen kanssa joskus törmännyt tuohon katiska-infoon sivustona, enkä oikein päässyt selville, onko se jonkun koiraharrastajan ylläpitämä vai jonkun myyjän.

  Itse lähtisin siitä, että koira on aika pitkälle lihansyöjäeläin. Se onko liha rasvaista vai rasvatonta, niin hmmm. Sitä en kauheasti miettisi. Koiran energiantarvehan sen sitten viimekädessä määrää. Rekikoirat käyttävät varmasti työssään enempi energiaa, kun nämä meidän pienet mäykyt ja meneehän se energiankulutus suhteessa suoraan koiran kokoonkin. Ihan niinkuin ihmiselläkin.

  Kysyit mitä on fosfori ja tuhka. No fosfori sinun kannattaa ihan googlettaa, jos haluat tarkempaa tietoa. Forsfori nyt on kuitenkin alkuaine jota tarvitsee sekä ihmiset, että eläimet. (Ihmisellä) fosfori varastoituu minun muistaakseni luihin. Fosfori liitty lisäksi jotenkin aineenvaihduntaan ja esimerkiksi kalkki vaatii muistaakseni imeytyäkseen fosforia. No Suomessa ihmisillä ei ihan varmasti ole puutetta fosforista. Tuhka taas on mielenkiintoisempi. Sitähän syntyy palamisen lopputuotteena. jos poltat puita, niin lopputulos on tuhkaa. Miksi tuhkaa lisätään koiranruokaan, niin itse en einakaan tiedä.

  Jos Neu on Ellin herkkuruokaa, niin en nyt menisi ja lopettaisi sitä kertaheitolla. Katselin sen tuoteselostetta ja se vaikutti aika monipuoliselta, rasvan lisäksi. Ehkä tarkastelisin sitä energiantarvetta joka kymmenkiloisella koiralla on luokkaa hieman alle 600 kaloria vuorokaudessa ja pikkuhiljaa pienentäisin ruokinta-annoksen tälle tasolle ja samalla lisäisin hieman Ellin liikuntaa.

  Olikohan se viime kesän aikana, kun maikkari pisti tulemaan Suurin Pudottaja kaikki kaudet peräkkäin ja se sattui tulemaan sellaiseen aikaan, että aina istahdin kuntopyörälle ja poljin koko ohjelman ajan. Oli melkoinen motivaattori se ohjelma.. Koitahan saada projektisi hoideltua ja palailet sitten blogimaailmaan kun kerkeilet. Ainakin juhannussatu sinun pitää kirjoittaa. Se nyt on ihan ehdoton juttu!! M-L ja Ossilta kevätsuukkoja Ellille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmaan, mutta ei me nyt aleta (riitelemään), eiköskään? ;) Ehkä siellä sivustolla vois olla vähän jotain infoa heistä itsestään, sitä olisin kaipaillut. Joka tapauksessa kaikki mielipiteet asiasta ovat tervetulleita, yritän sitten niitä pääkopassani sisäistää jotenkin ;)

   No niinhän mäkin olen käsittänyt, että lihansyöjähän se on. Aivan, googlettamallahan se fosfori olis selvinnyt, miksen heti hokannut. Vaikka välillä kyllä joudun ihan hukkaan noine googlettamisineni, ja olen enempi pihalla asiasta kuin ennen ;) Voisko muuten olla että sitä tuhkaa syntyisi valmistusprosessissa jotenkin. Voin kyllä olla ihan hakoteilläkin.

   Ahaa, sä oot siis sitä mieltä, että NEU pitäis pysyttää Ellin ruokavaliossa. Elli tosiaan oli silloin pienenä aika kranttu ja ekojen juoksujen aikaan luulin sen kuolevan nälkään kun sille ei mikään tuntunut kelpaavan. Toi NEUkku sitten tuntui jotenkin menevän alas, ja jossain vaiheessa huomasin, että sehän syö kaikki! Voipi olla, että meillä suurin syy on herkuissa ja houkutuspaloissa. Isäntä nimittäin antaa niitä herkkupaloja tämän tästä, syödessään, ruokaa laittaessaan jne. Ja minä puolestani sorrun antamaan houkutuspalan, kun haluan saada sen ulos pissalle tai takaisin sisälle tms. Mistäs tuo 600 kcal on peräisin? Ellinhän pitäis siis painaa rotumääritelmien mukaan kait n. 7-8 kg, joten tuota kalorimäärää pitäis sitten varmaan pienentää vähitellen. Mikä se sitten lopulta olisi, kysyn nyt, kun oot varmasti parempi laskemaan kuin minä? Niin, tuota liikuntaahan me ollaan jo lisättykin, mutta varmaan voisi lisätä enemmänkin. Mutta pikkuhiljaa hyvä tulee.

   Vitsit, onks se SP tosiaan tullut viime kesänä jo, enpä huomannut. Taisin olla liikaa korujen lumoissa. Joskus viime joulun allakos se oli kun huomasin, ja aloin pikkuhiljaa katselemaan sitä. Viime kaudella jo olin aika koukussa ja nyt vielä enemmän. Harmittaa jos joku jakso jää näkemättä ;) Niin, enhän mä vielä tiedä miten mun proggis alkaa, näen sen ensi viikolla vasta. Ajanoloonhan sen sitten huomaa miten jaksan ja viitsin täällä päivitellä blogia.
   Apua, nyt pistit pahan, juhannussatu! ;) En oo kyllä yhtään miettinyt aihetta ja viimekskin jo tuntui, että pusersin itsestäni mehut. Se nimittäin vaatii aikalailla keskittymistä ja häiriötöntä olotilaa. Katsotaan, katsotaan, en kyllä lupaile mitään. Kiitos suukkosista, Elli lähettää Ossille kans samanmoisia!

   Poista
  2. Se koirien kaloritaulukko löytyy täältä:http://www.ylipainoinenkoira.fi/index.html. Tuo nyt on ainakin jokin Orion Pharman tekele, että siinä voi olla joku totuudenhäiväkin. Sitten tietysti kaloreita tarvitaan lisää, jos koira on jonkun himomaratoonarin koira ja juoksee päivässä tuntikausia. Niitä koiria on kuitenkin varmaan vähemmistö. Puserrahan meille juhannussatu kuitenskii. Sun sadut ovat olleet ihan blogilukemistojeni helmiä - oikeasti. Terveisii M-L ja Ossi

   Poista
  3. Hienoa, kiitti taulukkolinkistä. Menenpä tutkimaan sivustoa tarkemmin. Huh, mikä painostus ;D Lupaan HARKITA jussisatua, muuten en lupaile mitään ;) Mutta oikein iso KIITOS kehuista, tosi kiva että oot niistä tykännyt.

   Poista
 5. Moi! Minun Palvelijattareni syöttää mulle vain mäykyille tarkoitettuja nappuloita ja kerran päivässä saan jonkun pienen herkun palkinnoksi jostakin mikä on miellyttänyt Palvelijatarta. Dentastix'in puolikas iltaisin. Tämä on ns. normiruokavalioni. Silloin tällöin saan vähän laktoositonta viiliä, josta heti arvaan, että sen sekaan on ovelasti sotkettu jotakin 'terveysvaikutteista'. Yleensä se on maitohappubakteeri, jota saan useampana päivänä ennen madotusta. Joskus se on liraus lohiöljyä pitämään huolta turkista ja kynsistä.
  Suurin pudottaja oli tiukassa seurannassa viime vuonna, nyt Palvelijatar on väsähtänyt siihen formaattiin. Sillä on ilmeisen pysyvä 5-8 kilon ylipaino. Vanhemmiten Se on alkanut vain kohauttelemaan olkiaan moiselle ilmiölle, kun joku keksi kirjoittaa, että vanhemmille naisille on vain hyväksi viiden kilon ylipaino.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, nappularuokavalio siis sullakin. Mulla toinen ruoka on siis tuo tuoreruoka, mutta toinen on napuroita. Dentastixeja en saa, mutta toisinaan joko oikeita tai sitten nahkaluita. Ai Kuuluuks maitohappoja saada ennen madotustakin? Mä saan niitä silloin kun mun vatsa on vähän sekaisin, pitää semmosta ihme kurinaa, eikä silloin maistu ruokakaan. Mun lohiöljy taitaa olla päässyt vähän vanhaksi, eikä äippä oo sitä enää antanut mulle. Vois ostaa uuden, kun se on ihan hyvää. Voisin antaa siitä hänellekin, kun muistihan sillä pätkii, ja eikös se tee muistille hyvää se lohiöljy?

   Ans kattoo, kuinka kauan meen äippä sitä jaksaa kattoo. Nyt se ainakin vielä jaksaa, mutta toi formaatti tosiaan on sellainen että kyllä se siihen varmaan joskus kyllästyy. Niitä toistoja! No eipä oo paljon ylipainoo sun Palvelijattarella, verrattuna meen äippään. Mutta ei me kuitenkaan halveerata niitä, jotka tuntevat tuon määrän olevan ylivoimaisen raskas taakka. Nimittän niistä pikkukiloista kyllä salakavalasti kasvaa järkälemäinen jättiläinen ;) Palvelijattarellasi on kuitenkin oikea asenne niihin ylimääräisiinkin kiloihin. Muiskis sulle, Párek!
   T: Elli

   Poista
 6. Mielenkiintoista tekstiä! Meillä ei ole tuonkaltaista ongelmaa, päinvastoin. Välillä kuitenkin tuntuu, että kaikki on nykyään niin monimutkaista - syöminenkin, sekä ihmisten että koirien. Jotenkin sitä on vaan ryhtynyt ajattelemaan, että ehkä tässä asiassa on parempi olla stressaamatta liikaa. Ravinto ja energiankulutus vaan maalaisjärkisesti tasapainoon, siinä kai kaikkein paras ohje?:)

  Ai niin: vaikka et jaksaisi jatkuvasti tehdä päivityksiä, olette ajatuksissamme. Voimia tulevaan projektiin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai mielenkiintoista, mä luulin ettei ketään kiinnostaisi, kun muiden blogeissa jo aihetta on käsitelty. Mutta oon iloisesti yllättynyt kaikista kommenteista.

   Joo, ei ennenmuinoin kyllä tarvinnut paljon miettiä painoasioita. Ihmiset tekivät raskasta työtä pelloilla ja navetassa ja taisi sillä pysyä linjat kohtuullisessa kunnossakin ;) Meillä nykyajan ihmisillä taitaa olla liian vähän puuhasteltavaa, kun aina menemme mukaan milloin mihinkin laihdutus- ja ruokavalio-buumiin. Toi on todella hyvä ohje, totetutus vaan on niin julmetun vaikeaa ;) Eli pitäis päästää sieltä pääknupista ne herkkumieliteot pois. Ja nyt puhuin vain itsestäni. Missäs mun maalaisjärkeni on? Palauttakoon ken tietää ;)

   Oih, kiitos! Kiva tietää :)

   Poista
 7. Mielenkiintoinen kirjoitus! Meillä ei tuonkaltaista ongelmaa ole, mutta välillä tulee mietittyä, miten monimutkaista kaikki nykyään on - syöminenkin, sekä ihmisten että koirien. Eiköhän kaikkein yksinkertaisin konsti ole ihan maalaisjärkisesti laittaa ravinto ja energiankulutus tasapainoon ja tehdä tämä turhaan stressamatta?:)

  Vaikka et jaksaisikaan jatkuvasti tehdä päivityksiä, olette ajatuksissamme! Tsemppiä tulevaan projektiin ja muiskut Mirkulta!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä, olitko se sinä, Mirkku? Siis Kamomilla? Ihkua, Mirkkuliini Kamomillanen ;) Muiskuja takaisin! <3

   Poista
 8. Hei ihana Elli ja emäntänsä! Paavo on aina ollut siro ja pieni (maksimissaan ehkä seitsemän kiloa). Meillähän haimatulehduksen syy ei ole selvinnyt. Paavo söi aiemmin Royal Caninin mäykkyruokaa, siinä on 14 prosenttia. Sitten, harmikseni, kokeilin saman firman herkkävatsaisten ruokaa. Siinä rasvaa onkin 22 prosenttia ja se ei sopinut toipumisvaiheessa. Nyt hyllyllä odottaa Hill'sin ID-nappulaa. Siinä rasvaa on noin 7 prosenttia.

  Kokeillaan sitä jonkin aikaa ja voi olla, että jossain vaiheessa kokeillaan taas jotain muuta. Minäkään en koe tietäväni tarpeeksi asioista, jotta voisin siirtyä raakaruokintaan. Ja tässä vaiheessa tuskin muutenkaan kannattaa meidän käydä kokeilemaan mitään uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipä hei! Juu, oon kyllä huomannut kuvista, ettei Paavolla ole ylipainoa. Eikä kyllä varmasti ylipainosta johtunut tuo Paavon haimatulehdus. Ilmeisesti siinä toipumisvaiheessa kuitenkin kannattaa pitää siitä ruokavaliosta aikas tiukasti kiinni. Takapakit ei oo ikinä kivoja, mutta toivotaan ettei niitä nyt enää teille tule. Siis ilmeisesti nappuloita on noi kaikki RC:n ruoat? Aika iso ero prosenteissa on kyllä tuossakin, vaikka oli nappuloita. Meillä kun on molempia, sekä nappuloita että ns. tuoreruokaa.

   Toi tietämättömyys just on yksi syy, ja toinen on että miten saisin isännän siihen mukaan. Siis antaahan se sille niitä häränhäntiä yms., mutta että kokonaan raakaruokintaan - en usko, että hänkään jaksaa siihen paneutua. Juu, ei - älkää nyt vaan vaihtako Paavon ruokaa, jos tuo tuntuu sille sopivan. Ettei vaan tulisi taas takapakkia. Niin tuota masun kurinaa ja vatsakipuja on Ellilläkin ajoittain, yleensä menee päivän sisällä ohi. Voiskohan tuossa olla yksi viite haimatulehduksen suuntaan (apua). Tsemppiä Paavolle toipumiseen.

   Poista
 9. Heips, Maurin matte täällä :-) Piti tulla tätä ruoka-asiaa kommentoimaan.

  Maurihan söi pitkään (noin vuoden) ennen haimatulehdusta senior-laihisnappuloita, mutta myönnän että mäyräkoira oli kouluttanut mut hyvin siihen, että esim. juustoa itselle ottaessa koira sai myös pienen palasen yms -eli rasvaa se kyllä sai, myös Mirracoat-valmisteen muodosssa, mutta ei hirveitä määriä koska pääravinto oli vähärasvainen, vähähiilarinen ja korkea proteiininen.

  Nyt haimatulehduksen myötä ruokakuviot meni kerralla uusiksi; kaikki vähäkin rasva jätettiin pois, sekä ell:n ohjeiden mukaan Maurin ruokavalio on hiilarivoittoista. Liian suuri osuus edes vähärasvaista proteiinia voi kuulema rasittaa haimaa liiaksi. Joten nyt mennään eteenpäin Royal Caninin Gastrointestinal Low Fat -purkkiruoalla (en näitä ole ikinä tykännyt antaa mutta nyt teen mitä vaan ettei tulehdus uusi), riisillä, perunalla, rasvattomalla piimällä/raejuustolla. Ja kun toipumista on tullut tarpeeksi, niin varovasti (ell:n ohjeen mukaan edelleen) kanaa/seitä yms vähärasvaista proteiinia. Meillä ei tulla koskaan palaamaan vähärasvaiseen JA korkeproteiiniseen ravintoon, vaan Maurin sapuskat pysyy hiilaripainotteisena lopun ikää.

  Oletko muuten kokeillut Ellille Kevyt-Neuta? Siitä Mauri on aina tykännyt kovasti - minäkin ruokin kummatkin koirat pitkään NEU:lla, ja tuota ostin yleensä Vogel-Neun (lihat kanasta) lisäksi.

  Minäkin olen tuota sarjaa ajoittain seurannut, ja ihmisethän saa siinä ihan ihmeitä aikaan, aina on yhtä uskomattomia muodonmuutoksia!

  Hyvää kevään jatkoa teille, ja Ellille paljon rapsutuksia!
  t. Laura, ja Mauri-setä tietty myös :-)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa vaan!

   Hih, senioripapanoitahan Ellikin on saanut osaksi ruokavaliota, mutta oon sitä lähinnä antanut tuon herkkavatsaisuuden takia. Hyvin on Mauri sut kouluttanut, mutta nyt teillä onkin kova homma kouluttautua siitä pois ;)

   Maurilla olikin tosi raju tuo tulehdus, ja me olimme täällä blogimaailmassa kovasti huolestuneita hänen voinnistaan (en tiedä käytätkö hän vai se -sanaa Maurista). Huh, onneksi pahin on jo takana, ja nyt peukutamme edelleen teidän molempien toipumisen puolesta. Rankkaa kun kaikki harmi tulee yhteen pötköön. Eli Maurin sapuskat tulee nyt olemaan ihan päinvastoin kuin ennen.

   Elli söi aluksi "kulta"NEUta, mutta sen kanssa tuli useammin niitä masuongelmia, niin siirryttiin sitten Vogeliin. Joskus oon ostanut sitä, missä on kalaa, mutta kun siitä löytyi aina joskus niitä ruotoja, niin en uskalla sitä perkaamati antaa. Kevyt-NEUta en oo ostanut, mutta yritin etsiä tuolta heidän sivuiltaan tuoteinfoa siitä. Ainut mitä löysin oli, että siinä on vähemmän rasvaa kuin tavallisessa NEUssa. Mutta paljonko sitä on, ei selvinnyt. Määräkin mietityttää, tytyllä riittää tuo pötkö viikoksi, kun se saa niitä napuroita lisäksi.

   Mä tosiaan oon nyt tykästynyt siihen sarjaan. On hienoa seurata kuinka ihmisissä tapahtuu muutosta ohuempaan minään. Kunpa itsekin saisi aikaiseksi moisen muodonmuutoksen! Heikko minä, blaah! ;)

   Mukavaa kevättä teillekin, toipumisia ja Maurille suukkoja Elliltä!

   Poista
 10. Ihan mahtavan hyvä postaus, kiitos tästä! Ja tosi mielenkiintoista keskustelua myös täällä kommenttiboksissa.

  Mä oon kuullut paljon hyvää 50/50 ruokintamallista, josta joku täällä jo puhuikin. Eli siinä ruokitaan koiraa puoleksi nappuloilla ja puoleksi raa'alla lihalla. Barffista poiketen liha saa olla ihan vaan esim. jauhelihaa unohtaen tässä tapauksessa ne luumurskeet ja muut luujutskat. Barffi on sitten taas ihan toinen juttu. Rasvapitoisuudesta en osaa tarkemmin sanoa tossa 50/50 mallissa. Ehkäpä googlettamalla selviää?

  Elli ei mun silmään näytä kuvissa erityisen bullealta. Eihän sitä tietysti karvaisemmasta koirasta ole helppoa kuvista todetakkaan ellei ole kyseessä joku tosi bullea yksilö. ;)

  Toivottavasti Elli ja Peppi innostuvat liikkumaan enemmän näin kevään vihdoinkin(!) koitettua. Eiköhän sillä saada vatsamakkarat kuriin molemmilta! Emännät on sitten tosiaan ihan toinen tarina.. :D

  Terkkuja sinne ja tsemppiä kaikkiin proggiksiin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä ;) Juu, mielenkiintoisia kommentteja, kaikki!

   Onhan Elli aina saanut noita raakoja, osa lihaisiakin luita. Ja jauhis/mahapulleroita on aina pakkasessa herkkupaloiksi. Mutta silloin tosiaan täytyis se vähentää muusta ruoasta, ja meillä tyty on tainnut saada niitä ihan vaan lisukkeeksi. Ja entäs ne muut herkkupalat, joita me sille syötetään. Etenkin isäntä, mun pihallehoukutuksen on satunnaisempia, välillä on pitkiä aikoja etten anna sille mitään. Heh, silloin tosin joudun kantamaan tytyn eteiseen, että saan sen ulos ;)

   Kyllä puntari näyttää muuta, eli jos mäykky painaa lähes 10 kg, niin kyllä sillä normien mukaan hieman ylipainoa on. Tämä ei tietenkää päde kaikkiin. Eikös esim. ystävämme Olli painaa tuota luokkaa (enemmänkin?), eikä todellakaan näytä liian lihavalta. Eli ruumiinrakenne ratkaisee kuitenkin enemmän. Elli taitaa olla sieltä lyhytselkäisemmästä päästä, ja sen ruumiinrakenne on sellainen, että arvioisin painoksi sopivan n. 8 - 8,5 kg. Ja max. se 9 kg, mikä on rotumääritelmien mukaan se maksimipaino. Eli kun sais sen kilon verran pois, niin olis tytylläkin varmaan parempi olo. Onneks se on kuitenkin alkanut tykkäämään kun isännän kanssa ollaan alettu yhdessä lenkkeilemään. Jos jompikumpi menee yksin, sitä saa raahata perässä ;) Katsotaan pääsenkä puheita pidemmälle näissä painoasioissa. Ja juu, ei puhuta emäntien painosta mitään. Shhh! ;D

   Kiitos tsempeistä, samoin sinne! Pusuja Pepille ja Rillalle! <3

   Poista
 11. Olipas täällä mielenkiintoinen keskustelu painosta. Ihmisten ja eläinten :)

  Nellin sterilaation jälkeen siirryttiin kevyempään ruokaan varmuuden vuoksi. Se saa Pro Planin Steriloiduille koirille tarkoitettua ruokaa. Ja luita välillä. Niillä mennään.

  Minä muuten harrastan samaa - tsekkaan netistä miten sarjoissa käy.

  Mutta odotellaan sinua takaisin blogistaniaan kunhan taukosi päättyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö? :)

   Ja tuo on varmasti Nellille ihan hyvä vaihtoehto. Ei se ainakaan liian lihavalta näytä, sanokoon ell mitä tykkää. Elli saa kans luita silloin tällöin, mutta vatta sillä silloin menee helposti sekaisin. Eli lenkille pitää päästä silloin useammin, muuten on sisällä haiseva vastalause ;)

   Hih, no sittenhän meitä on kaksi samanlaista. Eikä haittaa vaikka tietääkin lopputuloksen ennalta, kyllä sinne väliin paljon muutakin mahtuu.

   Kuten sanottu, jää nähtäväksi, miten jaksan päivitellä täällä, saattaapi olla että jaksan. Tai sitten en. Ristiriitaista. ;D Kyllä tauko vois tehdä muutenkin silti ihan terää.

   Poista
 12. Bullevat on behmosii ja söböi, just niiku sä Elli Karamelli. Meil ei oo bullevia, paitti tiätysti meijän äippä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just noin, pojat! Kiitti, kun te niiiin ymmärrätte mua. Mä en kässää mitä toi mamma vouhkaa, määkö muka lihava???? Ite on!!! Tekis sille outokummulleen jotain, niin ei ehtis keskittyyn mun pikku kumpareeseen ;)
   - Elli

   Poista
 13. Ihana Elli, sulle ei voi koskaan antaa kylliksi sydämiä. Siks semmonen löytyy sulle mun sivuilta :) Terveisin Rimpetta Minni, ps. Käy kurkkaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, eihän niitä todellakaan liikaa ole. Kuule, me lisätään sun sytämmes tuonne samaan kirjoitukseen kuin edellinenkin, eli kirjoitus nro 43. Muiskis Minnille!
   - Elli

   Poista

Kiitos kommentista!
Kommenttisi näkyy hieman viiveellä, sillä takistan ne ennen julkaisua.