lauantai 17. marraskuuta 2012

24. Sää ja mää

Herran kohtuutta ei oo missään, sanoi mummuni jo aikoinaan.

Tuo otsikko viittaa suhdettani säähän, ei siis sinuun ;) 25.10. tuli ainakin kuvien päivämäärän mukaan ensilumi tänne meidän leveysasteille. Mulla on vihasuhde lumentuloon, sillä omakotiasujana se tietää aurausreissua pihamaalle. Sinänsähän lumi kyllä valostuttaa maailmaa, mutta miksi sitä pitää aina tulla metritolkulla? Eikö viisi senttiä riittäisi koko talven saldoksi? Onhan tuo kolaaminen tietysti hyötyliikuntaa parhaimmillaan, mutta jos lumi on räntävoittoista, siis märkää, niin onhan se painavaa. Kolme senttiä märkää lunta tässä lentokentän kokoisessa pihassa on jo aivan liikaa ja todella raskasta lykittävää. Ja jos on pakkasta luvaksi seuraavaksi päiväksi, niin se loska on aurattava pois, muuten on piha kuin perunapelto. Ja jos ajat autonjäljet auraamattomalle lumelle, on auraaminen myöhemmin siitä kohdasta hankalaa, kun lumi on piukkaantunut renkaan alla. Siis on ehdottomasti aurattava, ennenkuin auto lähtee pihasta / saapuu pihaan.

Siksi olenkin ollut tyytyväinen tähän leutoon syksyyn. En todellakaan rakasta näitä vesisateisiakaan päiviä, mutta parempi sekin, kuin kolata päivä toisensa perään tuota pihaa. Vaikken ole erityisemmin kerrostaloasumisen ystävä, ehkä ihan vaan sen tähden ettei niissä voi kauheasti meluta, niin talvella siinä on etunsa. Voi niitä onnellisia, joiden ei itse tarvi pihojansa aurata. Ja tuosta vesisateesta vielä, ei sekään ole hyvä, että päivätolkulla sataa vettä. Lokakuussa Seinäjoen kässämessuilla käydessämme, runsaat vesisateet aiheuttivat tulvia. Myös meillä täällä Satakunnassa.

 Neiti on erittäin otettu siitä, että pikkupakkasellakin jo joutuu laittamaan villapaidan päälleen.

25.10. Aamulla 7:n aikaan oli tämän verran lunta.

Iltayhdeksältä maa oli jo valkoinen

Seur. aamuna puoli viiden aikaan ehkä aavistuksen enemmän lunta.
Myöhemmin jouduimme jo kolaamaan.

Tulvakuvia lokakuun alusta, kun kävimme Ellin kanssa kuvauskeikalla:

Avantouimareiden saunarakennus tulvavesien saartamana

No huh, ei tulis mieleenkään sukeltaa tässä kohtaa
(eikä muutenkaan tähän vuoden aikaan)

Saunarakennus vielä kuvattuna joen toiselta puolelta, matonpesupaikan puolelta.

Elli olis mennyt vielä uimaan! Jäätävää!

Kuva matonpesupaikan puolelta. Punainen viiva kuvaa sitä, missä joenuoman kuuluisi olla.
Joki oli kuitenkin levittäytynyt pelloille ja tässä kohtaa aivan tienreunaan asti, jossain vaiheessa vähän ylikin.
Pesupaikka tuon punaisen viivan oikealla puolella. Etualalla vaahtoa.
Matonpesupaikka vähän lähempää.
Tarkenisitko tuolla vyötäisiäsi myöden vedessä pestä mattojasi?

Hmm, pistäisitkö autosi lämpiämään tähän tolppaan?
Ja mitä ihmettä tää tolppa tekee uimarannassa???!!!

Joki on levittäytynyt puihin asti.

Mua o petetty!
Äiti, miksemmää päässy uimaan???
Nimim. rakastan kevättä ja kesää, kai? Ainakin tähän aikaan vuodesta ;)
PS. Muista, että kuvia klikkaamalla, saat ne hieman isommiksi.

Muoks. Laitan tähän vielä linkin tuonne sivulle, mistä löytyy Ellin villapaidan ohje, eli *täältä*

24 kommenttia:

  1. Että me ollaan samiksia!! Onhan tää nyt jo moneen kertaan todettu, mutta mua jotenkin lohduttaa, kun sä nuriset säästä AIVAN kun mun suulla. ;D

    NIIN suloinen tuo Ellin villapaita, upean värinen kerta kaikkiaan! <3

    Wou, aikamoiset tulvat! :O Täällä ei onneksi ole ihan noin paljon tulvinut.

    Mukavaa ja vähälumista ;) viikonlopun jatkoa sinne ja Elli Melliselle suukkoja! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietsä, sä olit koko ajan mun mielessä, kun tein tätä postatusta ;) Mistäköhän se johtui? :DDD

      Joo, toi on siis se, minkä tein ihan ekana talvena sille. Viime talveksi siis jatkoin sitä ihan vaan joustinneuleella, kun en jaksaanut alkaa tuota mallineuletta. Toi jatko-osa ei siis ole ihan niin hyvä, mutta parempi kuin ei mitään ;) Onneks Ellille on kuitenkin helppo pukea vaatteet, vaikka se sitä inhoaakin. Meinaan vaan kun se on kuitenkin tuollainen melko pieni, niin helppo kaapata vaikka syliin. Itselleni olis kuitenkin tuo Ellin vapaaehtoisuus mukavampaa.

      Juu, oli aika tulvat, onneks joki on taas uomassan. Eli kyllä ne tulvat siitä laski pois.

      Hih, kiitos! Sinne myös, vähälumista viikonloppua ;) Ja Peppi Pitkuliinille ja Rilla Riinaselle haleja ja rapsuja sekä vastasuukot! <3

      Poista
  2. Kerrostalossa käy niin että kun yöllä tulee metri lunta niin huoltoyhtiö putsaa kulkuväylät iltapäivällä, parhaassa tapauksessa seuraavana iltana. Parkkipaikalta aurataan sen verran että sieltä pääsee pois kunhan ensin tekee lumityöt eli siirtää ison kasan lunta pois oman auton kohdalta (ellei omista maastoautoa). Itse käyn aina iltaisin kaivamassa auton esiin jotta aamulähtö olisi helpompi. Ja parkkipaikka on perunapeltona ison osan talvea. Mutta myönnetään, kerrostalossa pääsee helpommalla :) (ensi talvi meneekin sitten rivitaloyhtiöss, opin taas uutta talvesta)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi kerrostalo-auraus perustuu ihan omaan kokemukseen. Itse asuin lapsena 7-8 vuotta kerrostalossa. Isäni oli TVH:lla töissä ja kävi sitten usein aamulla traktorilla auraamassa sen pihan. Sitten myöhemmin asuimme mieheni kanssa Porissa kerrostalossa pari-kolme vuotta. Myös siellä kerrostalojen parkkipaikat aurattiin yleensä hyvissä ajoin. Tosin joskus saattoi siellä auto olla lumivallin saartamana, ja itsehän sen joutui sieltä tosiaan kaivamaan pois. Ei sentään tarvinnut koko pihaa aurata ;) Rivitalossa taitaa joutua auraamaan oman piha-alueensa, luulisin. Mutta yleensä niissä on melko pieni se aurattava alue.
      Täällä, missä nyt olemme asuneet jo yli 20 vuotta, on teiden auraus melko retuperällä ja tiet ovat yleensä talvisin kuin perunapelto. Miksi ihmeessä, jos tiellä on loskaa ja näyttäisi yöksi tulevan pakkanen, sitä loskaa ei voisi aurata pois. Todellista perunapeltoainesta. Meidän kadunpätkälle tulee auratraktori yleensä vasta iltapäivällä, kun koko edellisen yön on satanut lunta useita senttejä, jopa 10-20 cm! Joskus se ei tule lainkaan.

      Poista
  3. Moikka Ellin emäntä. Täällä kanssa asustellaan omakotitalossa ja omaa tietä aurattavana 600 metriä. Mies osti Avantin kolmisen vuotta sitten, jotta sai tehtyä osan perustustöistä talliin, jossa sitten säilytetään sitä Avantia. Ai mitä miehen logiikkaa. No ilmestyi sinne talliin sitten vielä yksi vanha maastoauto "metsästysauto" ja "ylätallin" katoksessa on sitten minun autoni. Arvaas mitä pidetään lämpöisessä tallissa? No herran moottoripyöriä.

    Tosiaan maksimissaan kymmenen senttiä lunta kiitos. Pari viime talvea ovat olleet ihan uskomattomat. Kuulumme siihen alueeseen, jossa oli kaikkein eniten lunta molempina talvina. Siis pääkaupunkiseudulla!!!!

    Aivan ihana tuo Ellin villapaita. Näyttää vähäsen samalta mallilta jonka kudoin Ossille. En ihan mene vannomaan. Oliko Ellit-plaza sivuston "mäyräkoiran unelmapoolo"? Tosi kaunis räsymatto sinulla tuossa ylimmässä kuvassa. Terveisiä Ossilasta M-L ja Ossi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moimoi! No huhhuh, melko määrä on teilläkin aurattavaa. Jösses tätä mun tietämättömyyttäni, luulin tuota Avantia ensiks joksikin auraustraktoriksi kunnes mies valaisi sen autoksi, Audiksi. Isäni oli aikoinaan Audi-mies henkeen ja vereen, että oon mäkin joskus Audia ajanut. En kyllä tiedä oliko silloin mitään erityisiä malleja, ne vaan oli Audeja :) Meillä ei lämmintä tallia ole, ja sekin ainoa mikä on, on niin vinkkelissä, ettei sinne enää uskalla autoa ajaa kun saa pelätä, että lumikuorma talvella painaa sen kasaan. Mutta ehdottomasti nuo moottoripyörät tarvii lämpimän tallin, muutenhan ne vilustuu ;D

      Kymmenen senttiä! Rohkeesti luvattu, mulle riittäis tosiaan se viis senttiä. Ei, kyllä se pahin lumialue oli täällä meillä, ihan varmasti. Juu, oon varma siitä ;)
      Tuo Ellin villapaita on ollut esillä meen vanhassa blogissa, Vuodatuksessa aikoinaan, ja on tosiaan se mäyräkoiran unelmapoolo sieltä Elleistä. Ellin ekana talvena sen kudoin ja viime talvena sitten jatkoin sitä kun oli jäänyt knaftiksi.

      Ohhoh, kiitos mattokehuista. Oon hiukan yllättynyt, kun tuo on niin vanhakin. Ruskea kun ei oo lempivärini, niin kudoin ne (2 kpl) sitten eteisen lattialle. Tai itseasiassa mä oon kyllä jo hiukan ruvennut ruskeastakin tykkäämään :)

      Poista
    2. On se Avanti juuri auraustraktori...Sellainen pieni. Ei siis Audi:) Vaikka taitaa sitä olla tosiaan Audi Avantkin. Mun mies ei ikimaailmassa ostaisi BMW:tä, eikä Audia. Sillä on ollut työsuhdeautoinakin aina maastureita, mutta sitten luopui työsuhdeautosta ja osti oman auton. Saabin, jenkeistä tuodun automaatin. Alkaa mies jo laiskistuun kun pitää saada automaattivaihteinen auto. Ite tykkään enempi manuaalivaihteisesta.

      Minä taas tykkään vihreän lisäksi monistakin ruskean sävyistä. Vähän tarttee olla sellainen punertavansävyinen, että oikein ihastun. Sellainen kaneliin vivahtava:) Ellille Ossilta yöpusut:) M-L

      Poista
    3. No heh, siis olin sittenkin oikeassa sen traktorin suhteen (kävin siellä lähettämässäsi linkissä katsomassa). Mä taasen itse tykkäisin sellasesta vanhanmallisesta Audista kun isälläkin oli. Mut tiiäkkö, mun haave on semmonen 70-luvun Mini. Ja joo-o, isällä oli sellainenkin - ekana autonaan, varmaan sellainen nostalgiahaave :) Bemaria en kyllä itsekkään ostais.

      Mä muistankin, että tykkäät vihreästä, on voinut olla puhetta ruskeastakin. Mulla taasen vois olla niinpäin, että enempi punaista ja vähemmän ruskeaa - oliskohan terrakotta vähän sinnepäin.

      Poista
  4. Tsissus ku teil on v-e-t-t-ä. Äippä kyl ottas mialummin lunta. Tänäänkin on satanut hyytävästi ettei tual kuravellissä jaksa enää tarpoo kukaan. Tuisku viskoo etukäpäliään hassun näkösesti sivuille ja pomppii etsien kuivaa kohtaa. Mutku ei oo kuivaa, on vaan märkää ja litimärkää. Että pakkasta ja lunta. Ja heti!

    Nätti villapaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis oli, ei oo enää. Enkä kyllä mistään hinnasta ottais lumena tuota määrää vettä, mikä silloin tuli. Hui kauhistus, mikä ajatus. Olis varmaan viisi metriä lunta.
      Tänään ei oo täällä vettä satanut (muistaakseni), mut ei kuravellissä tarpominen tosiaankaan mitään kivaa oo. Ei oo kiva pienen mäyrätytön kyykätä märällä pientareella, kun bylly ottaa heti kiinni niihin märkiin heiniin. Vaikka itse en lumesta niin pidäkkään, niin Elli kyllä pitää. Tuoreesta lumesta haistaa naapurien kattien jäljetkin paremmin. Mutta pakkasella paleltaa, ja villapaita on niin so last season. No okei, sen verran myönnytystä, että hinu lunta ja sen verran pakkasta (n. -2 astetta) että se pysyy koko talven. Mut ei oo kiirus!
      T: Ellin emäntä
      PS. Elli ei nyt ehtinyt itse vastaamaan teille, pojat, kun työstää lurpsuaan. Mutta huikkaa tuolta terkkuja, että tirsamaassa tavataan!

      Poista
  5. Onpa kaunis villapaita Ellillä! Onko ohje pelkästään mamman omassa päässä vai löytyykö ohje jostakin? Mirkullahan on noita raitapaitapötköjä, mutta olisi kiva saadsa vaihteeksi vähän toisenmallinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo, on tosiaan jo Ellin ekalta talvelta, jatkoin sitä viime talvena, kun tyty oli vähän venähtänyt pituutta. Joo, odotas, ohje löytyy täältä: http://ellit.fi/koti-ja-sisustus/lemmikit/mayrakoiran-unelmapoolo
      Kyllä on Mirkunkin raitapaita aivan ihana!

      Poista
  6. Elli sulla on kyllä komee villapaita, kerrassaan. Mutta vettä on kyllä hiukka liikaa meikäläisenkin makuun, vaikka uimahullu oonkin. Toivottavasti saadaan pian lunta ja pakkasta sinne ja myös tänne. Terkkuja! t. Mauri-setä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ookkin! Sä voisit kyl tykätä mun toisesta villiksestä ku se on mettänvihree. Eiks pojat tykkääki semmosest? Onneks toi tulva on jo pois, mut jos sama määrä olis tullu lumena, niin me hukuttais siihen lumeen. No joo, myönnetään, mä ehkä ihan pikkasen kaipaan lunta. Mut ehdottomasti se viis senttii on rajana, ettei mamman tartte kauheesti sitä lunta lykkii. Sama juttu pakkasella, ihan vaan viis astetta piisaa, ettei sitte jäädytä ulkona. Kyl se lumi vähän valasee maisemii, myöntyy äippäki toteamaan.
      T: Elli Elviira Eloveena

      Poista
  7. Suomalaisilla monesti on kaksijakoinen suhde neljään vuodenaikaan, niin minullakin :) Toisaalta tykkään talvesta, mutta miksi, oi miksi sen pitää kestää niin kauan? Siinä vaiheessa kun muualla Euroopassa eletään kaunista kevättä, on meillä kovimmat pakkaslukemat lasissa. Ei ole reilua se.

    Nyt kyllä nyppii tämä sateinen loppusyksy/alkutalvi...koko ajan märkää, aina kastuu kun menee ulos - ja koirat korviaan myöten ravassa ja hiekassa :/ Äh, nyt saisi sitä lunta tulla edes sen verran, että tulisi valoisampaa aamuisin ja maat jäätyisivät (= koirat pysyisivät puhtaampina ).

    Ellille rapsut ja pusut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää varmasti paikkansa. Pimeänä vuodenaikana sitä kaipaa valoa, vaikkei muuta kuin lumentulona. Lumentuloa taas on yleensä sitten niin paljon että pitää aurata, ja se siinä talvessa taitaa kaikkein eniten risoa. Olispa edes tuo aurattava alue pienempi. Miksei meilläkin voisi tuo talvi ja pimeys mennä edes hiukan nopeammin ohi, niin kuin etelämpänä?

      No myönnetään nyt sitten, sulla oli sen verran hyvät perustelut: tulkoon valkeus eli lumi, mutta vaan ihan vähän, ei saavikaupalla. Tulkoon kylmyys, muttei sitäkään tolkuttomasti, max 5 astetta pakkasta. Sopiiko? It's a deal?

      Poista
  8. Moi Elli! Tulin kurkkaamaan tänne, kun ilahduin sinun käynnistäsi meikäpojan sivuilla. Sinä näytät viettävän extremeä elämää, tulvia ja kaikkea. Villapaitasi malli on tuttu Palvelijattarelle: rassukka yritti sitä kerran tehdä, olin silloin puolitoistavuotias. Sitä tekelettä ei pitänyt erkkikään, se ei muistuttanut yhtään mitään, ei edes sitä kuuluisaa ala-asteella väsättyä pannulappua, josta tuli jyrkästi huippuaan kohti kapeneva kolmio... Minä huokaisin helpotuksesta liian aikaisin. Sittemmin olen joutunut pitämään jopa sadetakkia! Mitä vikaa sadevedessä muka on? Ei se kenenkään turkkia pilaa.
    5 astetta pakkasta ja sopivasti lunta, it is a deal.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, Párek, kiva kun tulit käymään. Näinhän niitä uusia kamuja löytää, kun joskus seurailee kaverin blogin kommentteja :) Juu extriimiä tosiaan, näinä päivinä, kun pakkasta on reilunpuoleisesti, on aika haastavaa tuo ulkoilu. Se on niinkuin pikatuotokset pihalle ja äkkiä sisälle takaisin. Siinä sitten vähän aikaa yritän leikittää noita vanhuksia, mut ei ne mitään kauaa jaksa ja sit onkin jo piipahdettava tirsamaassa (päikkäreillä).

      Ai ei onnannut villiksen tekele, säälittävä Palvelijatar sulla ;) No, eihän sitä aina kaikkea voi osata. Toi ala-asteen pannulappusysteemi on tuttu meidänkin äipälle, samanlainen kolmiontekele silläkin oli ja sukasta tuli samanlainen. Myöhemmin se pisti mummun, siis oman äippänsä, opettamaan sitä sukkaa ja kas kummaa kun onnistui. Siitä asti se on sitten jo jotain osannutkin väsätä. Harmi vaan kun en moisia villapaitoja mielelläni päälleni pukisi. Sadetakki on täälläkin käytössä, ikävä kyllä, senkin se teki ihan ite. Tota, mun tarttee kyl sanoo, et' mun turkin sadevesi kyl pilaa, eli en mee mielelläni sateella pihalle, en edes sadetakki päällä. Hyi, se on märkää, miten siellä voi edes kyykätä pissille! Uiminen onkin sitten asia erikseen, se perustuu vapaaehtoisuuteen.
      Just noin 5 astetta ja 5 cm, it's a deal!

      Poista
  9. Elliiiiiiiiiii, täällä huuuuuutaaaaa Boooonoooooooooo!

    Mamma valikoi teitit meitin neljäntonninarvonnan voittajiks, jippiii!!!!
    voisitteks laittaa mammalle mailia, ni saatais teille pieni sellanen kiva justka laitettua postiin, sit ku tiedetään teijjän osote!

    mamman posti on
    annina (a) juhala.org

    Kiva ja kiitti ja PUSU!

    Terkuin
    Bono

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitääh? Määkö muka voitin, ei oo totta?
      Mahtava uutinen näin itseppäisyyspäivän kunniaksi!
      KIITOS, kiitos! Pusuja sullekin, Bono!

      Poista
  10. Elli, mihin tää sun blogi on vajonnu? Koitas tyty päivittää ittees ja kertoo, mitä sulle kuuluu.

    Ellin emäntä: mahtavat kuvat tässä postauksessa. Ei varmaan naurata niitä, joiden talot tuolla kelluu, mutta hyvä kun olet ikuistanut "suomalaisia" maisemia. Ei uskois, että täälläkin voi olla tuollaista ennen kuin näkee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla tahattomasti vaipunut suohon ;) Sihteeri on ollut ilkeä, eikä oo suostunut tekemään mitään järkevää, taitaa olla talviunilla koko akka. Ja tiedäthän, ettei nää mun siputassut taivu kovin hyvin tohon näppikselle. T: Elli

      Oli ne aika tulvat. Yllättäen tulivat, mutta kyllä se siitä sitten aika pian laski, kun sade vähän laantui. Juu ei naurata ei, muualla oli tuohon aikaan paljon pahemmat tulvat. Taloja tosiaan jopa veden vallassa. Olis kurjaa herätä aamulla kun lyöt jalat lattialle ja loiske vaan käy.

      Kaikkein eniten noissa kuvissa mä ihmettelen tuota sähkötolppaa. Se on kyllä varmaan ihan kuivalla maalla kesäaikaan, mutta miksi se on uimarannalla. Mitä se siellä tekee? Lämmitetäänkö pelastusvene, vai miksi se on siinä? Koska se on siihen tullut ja miksen ole sitä aiemmin huomannut?

      Poista
  11. Elli! Toi sun neule on ihan mahtava! Mäkin haluun tommosen (osaispa äiti edes neuloa..)!! Mä oon ihan villinä lumesta, jeee! Äiti jaksaa ihmetellä, miten meikäläinen kerrankin menee lenkillä ensimmäisenä ja vieläpä nauttii ulkoilusta! :)
    <3: Doris

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai mahtava? Sä et tiedä mitä sä haluut ;) Kunpa mun äippä ei osais neuloa, ei tarvis kärsiä näistä pukemisjutskista ollenkaan. Tai kai se sittenkin jotain kehittelis mun pääni menoks. Joo, kyllä ulkoilu lumella kivaa on, paitsi jos se ulettuu masuun asti (iik, kylmää).

      Poista

Kiitos kommentista!
Kommenttisi näkyy hieman viiveellä, sillä takistan ne ennen julkaisua.